Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 30 g
masło 100 g
jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mleko 50 ml
cukier puder
krem czekoladowy

Porada

Takie same rogaliki można przygotować z marmolada lub ulubionym dżemem

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym

Masło rozpuścić i ostudzić. Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić aż zacznie pracować. Kiedy na zaczynie pojawią się bąbelki dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie ciasto. (wyrabiać ok 10 min). Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na mniej więcej równe koło i podzielić je na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie układać ok 1/2 łyżeczki kremu i zaczynając od grubszego końca zwijać rogaliki. Piec na wyłożonej papierem blasze, w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 11-13 min. (układałam na blasze po 12 szt). Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.09.2016 22:51
Pyszne rogaliki
Ola1young 12.09.2016 16:24
też takie lubię ;)
Janina 09.09.2016 21:57
Pyszne rogaliki;))
AZgotuj 09.09.2016 16:16
Cudowne rogaliki :)
ben-ka 09.09.2016 13:05
Świetne rogaliczki :)
Krystyna32 09.09.2016 12:20
bardzo apetyczne
Lis 09.09.2016 11:50
Uwielbiam takie:)
Bernadeta1 09.09.2016 11:48
bardzo takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak