Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową
Kroki postępowania
W małej miseczce podgrzać pół szklanki mleka, wsypać łyżeczkę cukru, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę mąki pszennej, zamieszać delikatnie. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, wbić jajko, dodać szczyptę soli, resztę cukru, wlać rozrobiony zaczyn i zagnieść ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki należy wlać ciepłe (ale nie gorące!) roztopione masło i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby okazało się, że jest za rzadkie, wsypać jeszcze trochę mąki. Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto podwoi objętość, uformować z niego dwie kule i każdą osobno rozwałkować na placek. Następnie pokroić radełkiem do pizzy na 8 równych części. Rozłożyć na każdym trójkąciku po porcji konfitury lub dowolnego kremu i zrolować zaczynając od ich podstawy.
Układać rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze, zachowując odpowiedni odstęp od siebie - rogaliki jeszcze urosną. Pozostałe jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować wierzch rogalików. Wstawić do piekarnika i piec w temp 170*c około 25-30 minut, aż nabiorą "rumieńca".