Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym Zewy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka pszenna 400 g typ 500
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżka
margaryna 60 g
mleko 3,2% 100 ml
drożdże świeże 12,5 g
żółtko jajek 2 szt
amoniak 1/2 łyżeczka

dodatkowo

jajko 1 szt
płatki migdałowe 2 łyżka
dżem agrestowy 1 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym Zewy

Mleko podgrzać a margarynę stopić w osobnych naczyniach.
Do miski wrzucić drożdże, mieszać z cukrem aż będą płynne.
Dodać mleko, tłuszcz i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z solą i amoniakiem i wymieszać dość energicznie a potem zagnieść ciasto.
Oprószyć je odrobioną mąki i zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.
Radełkiem lub nożem pociąć każdy placek na 8 trójkątów i na brzegu szerszej strony położyć po łyżeczce dżemu.
Zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi.
Rogaliki piec 10 minut w 240 stopniach.
Upieczone przestudzić zakryte ściereczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 03.02.2016 14:34
Bardzo dziękuję i polecam rogaliki :)
Agata3 03.02.2016 09:01
super rogaliki :)
Bernadeta1 02.02.2016 19:39
wyglądają pysznie i aż się prosi by sięgnąć chociaż jednego
kloruś 02.02.2016 19:24
chętnie bym skosztowała!
Madzik239 02.02.2016 19:03
Piękne rogaliki..idealne do herbatki
Ada-Gaba 02.02.2016 19:03
pysznie wyglądają
dom-agi 02.02.2016 16:48
Uwielbiam takie rogaliki!
Konczi 02.02.2016 15:33
Wyglądają powalająco ! Porywam jednego :)
as28 02.02.2016 15:15
mniam mniam
mirosława4 02.02.2016 14:51
lubię takie nadzienia
kd045 02.02.2016 14:45
super przepis ;)
dollce 02.02.2016 13:52
wyglądają cudownie
2milutka 02.02.2016 13:38
Pyszne i słodkie ;)
IZABELA29 02.02.2016 12:20
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak