Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z budyniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
masło 125 g
drożdże 50 g
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
mleko 250 g
sól szczypta
NADZIENIE
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0,5 l
masło 1 łyżeczka
cukier 1,5 łyżki
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z budyniem

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy by było letnie. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru, mąki oraz pół szklanki letniego mleka i mieszamy, aż składniki się połączą. Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podrośnie. Jajka miksujemy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka oraz rozczyn i pozostałe mleko. Całość zagniatamy dodając powoli rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i odchodzić od rąk jak i miski. Takie ciasto wkładamy do miski, posypujemy lekko mąką odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Czekamy, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoja objętość ok 2h. Przygotowujemy nadzienie. Odlewamy pół szklanki mleka dodajemy budyń oraz cukier i mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z masłem. Na gotujące się mleko, wlewamy budyń i ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnieje ( tak jak pisze na opakowaniu ). Budyń postawiamy do przestygnięcia. Ja przykrywam budyń folią spożywczą, tak by nie powstał na nim kożuch. Wyrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy, tak by otrzymać okrąg. Kroimy go na pół, następnie każdą połowę na pół i jeszcze kroimy na pół - tak jak pizzę ;) w ten sposób mamy 8 części. Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę płaską budyniu i zwijamy - formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odkładamy i przykrywamy ściereczką tak na 10-15 min., by rogaliki podrosły. Po tym czasie umieszczamy je w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Rogaliki się pięknie zarumienią. Gotowe wykładamy na kratę i pozostawiamy do przestygnięcia, a później posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 21.07.2014 15:15
Bardzo smaczne rogaliki ; ))
Seba 16.06.2014 07:31
bardzo dobre
Kuchenka 16.02.2014 23:47
apetyczne :)
IKrakowianka 27.01.2014 10:55
świetne rogaliki
aginaa 23.01.2014 09:27
ja wczoraj robilam z powidłami :)
anemon 16.01.2014 08:06
Ale piękne te Twoje rogaliki.
aginaa 16.01.2014 07:14
poprosze jednego :)
Magula 15.01.2014 08:20
mniam pyszniutkie rogaliki
olkaaa 15.01.2014 08:14
muszę zrobić
Wiesława1 15.01.2014 07:11
smakowite rogaliki
Luki 15.01.2014 06:56
świetne do kawki
gusia1000 15.01.2014 01:08
Apetycznie wyglądają.
krystyna330 14.01.2014 23:25
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak