Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe rogaliki bez jajek

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 50 g
mleko 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 torebka
cukier 2-3 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
maso 75 g
cukier brązowy 0,75 szklanki
Cynamon mielony Prymat 3 łyżeczki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe rogaliki bez jajek

1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i drożdże, zostawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły rosnąć)

2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn drożdżowy i olej, dokładnie wyrabiamy ( w razie czego podsypując mąką) do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy na chwilę, żeby ciasto podrosło.

3. W tym samym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier i cynamon i chwile podgrzewamy cały czas mieszając. (nie karmelizujemy!!)

4. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i kroimy na 8 części, każdą cześć smarujemy nadzieniem i zwijamy. układamy na wytłuszczonym pergaminie i pieczemy do zezłocenia (około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Acha 19.02.2023 18:49
Nie rozumiem po co masło z cynamonem, skoro nie dodajemy go do ciasta.
Doradca Smaku 21.02.2023 08:41
Dodajemy! To składnik nadzienia, które przygotowujemy w kroku 3 i następnie dodajemy go do ciasta.
Lis 28.10.2013 12:34
Lubię takie rogaliki jednak bez jajek jeszcze nie jadłam...
Gracer 28.10.2013 12:30
super przepis
leonkot 28.10.2013 11:52
naprawdę polecam, są mięciutkie i pyszne :)
Barbara13 28.10.2013 11:46
Ciekawy przepis,takich bez jajek jeszcze nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak