Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki babci Stasi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rogaliki

mąka pszenna 1 kg
drożdże świeże 100 g
mleko 1/2 szklanki
masło 500 g
kolorowa posypka do dekoracji

Lukier

cukier puder 350 g
wrzątek 6 łyżek

Porada

Jeśli lukier będzie zbyt płynny to dosypujemy cukru pudru, a jeśli za gęsto to dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki babci Stasi

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże kruszymy do miski i wlewamy do nich mleko o temperaturze pokojowej. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Wlewamy do niej rozpuszczone drożdże z mlekiem i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które zawijamy w ścierkę. Do wielkiej miski wlewamy letnią wodę i wkładamy zawinięte ciasto. Trzymamy je tak do momentu aż wypłynie.

Po tym czasie stolnicę podsypujemy mąką i odcinamy z ciasta porcję do wałkowania. Wałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie nakładamy porcję dżemu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i trzymamy aż rogaliki lekko się przyrumienią. Wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Lukier :

Do miseczki wsypujemy cukier puder i dolewamy nieco wrzącej wody intensywnie mieszając. Od razu polewamy rogaliki i posypujemy posypką cukrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 18.04.2017 15:50
Rogaliki są pyszne
Ada-Gaba 18.04.2017 10:31
znakomite rogaliki
Justi2401 18.04.2017 09:46
Do kawy idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak