Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe rogaliki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
śmietana 18 proc 8 łyżek
jajko 4
masło 2 kostki
cukier 4 łyżki
drożdże 14 g

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe rogaliki

Co i jak?

W dużej misce połączyć ze sobą mąkę, masło i jajka.
W innym naczyniu drożdże, śmietanę i cukier wymieszać na gładką masę.
Całość połączyć, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Włożyć do torebki foliowej i schładzać 1 godzinę w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Po kolei każdą z tych części cienko rozwałkować,na kształt koła. Wykrawać po 8 trójkątów.
Na środek każdego trójkąta nakładać powidła czy inne nadzienie, zawijać, zaczynając od szerszego końca. Porządnie zlepić.
Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce.
Piec na złoto w piekarniku z termoobiegiem około 20 minut w temperaturze 150'

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 06.06.2013 12:31
uwielbiam szczególnie z powidłami
mzap88 23.04.2013 10:36
Przepis jest bardzo prosty :)
IwonaDD 23.04.2013 09:50
na śniadanie z kawą.. hmm ale się rozmarzyłam..
muffina 23.04.2013 09:25
uwielbiam:) Teściowa moja robi niesamowite ale twoje wyglądają tak samo;D
kasiaw 23.04.2013 09:19
Też takie robię są wyśmienite
wiola333 23.04.2013 09:00
bardzo ciekawy przepis
Rafał3 23.04.2013 08:20
smak i wygląd wyśmienity
Boska_Agatka 23.04.2013 08:17
uwielbiam takie rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak