Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 10 dkg
jajko 1 szt.
cukier 1/2 szkl.
mleko 0,75 litra
olej 0,25 szkl
jajko 1 do posmarowania
jabłka 1 smażome

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki

Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Na blat wysyupujemy mąkę, jajko, resztę cukru, wlewamy mleko, drożdże oraz olej. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, w razie potrzeby podsypujemy mąką. ciasto powinno być miękkie i kleic się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nożem wykrawujemy trójkąciki. Na trójkąty nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy rogaliki. gotowe wykładamy na blachę i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 02.01.2013 14:45
ale mi narobiałś smaka na takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak