Drożdżowe rogaliki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    10 dkg
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • mleko

    0,75 litra
  • olej

    0,25 szkl
  • jajko

    1 do posmarowania
  • jabłka

    1 smażome
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Na blat wysyupujemy mąkę, jajko, resztę cukru, wlewamy mleko, drożdże oraz olej. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, w razie potrzeby podsypujemy mąką. ciasto powinno być miękkie i kleic się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nożem wykrawujemy trójkąciki. Na trójkąty nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy rogaliki. gotowe wykładamy na blachę i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w 200 st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
parysek10 02.01.2013 14:45
ale mi narobiałś smaka na takie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat