Drożdżowe rogaliki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    10 dag
  • margaryna

    50 dag
  • śmietana

    5 łyżek
  • jajko

    1
  • żółtka

    4
  • sól

    szczypta
  • dżem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe rogaliki foto
Najpierw mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy i łączymy z mąką. Do tego dodajemy niewielką ilość soli. W osobnym naczynku mieszamy drożdże, jajko, śmietanę oraz żółtka. Całość zagniatamy na ciasto.
Krok 2 - Drożdżowe rogaliki foto
Ciasto te wkładamy do wody i czekamy do czasu, aż wypłynie na wierzch. Ciasto rozwałkowujemy, a później kroimy na pasek około 15 cm., a następnie wycinamy z niego trójkąty.
Krok 3 - Drożdżowe rogaliki foto
Na każdy trójkąt nanosimy powidło śliwkowe lub różane.
Krok 4 - Drożdżowe rogaliki foto
Zwijamy trójkąty, a później końce rogalików zawijamy.
Krok 5 - Drożdżowe rogaliki foto
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni. Ciasteczka na koniec posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 04.06.2014 23:16
Chętnie skosztuję :-)
Magula 29.07.2012 08:42
uwielbiam takie rogaliki
sylwia / sytofala 17.06.2012 21:20
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat