Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuszki z kawałkami jabłka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże świeże 30 g
sól szczypta
cukier 2 łyżeczki
jajko 1 szt
jabłko 1 szt
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuszki z kawałkami jabłka

Mąkę przesiewamy przez sito. Wsypujemy do miski razem z solą. Na środku dodajemy pokrojone na kawałeczki drożdże. Zasypujemy cukrem. Dodajemy pół szklanki mleka. Odstawiamy na ok 30min. Po tym czasie dodajemy jajko oraz drugą połowę mleka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok godzinę (ciasto musi urosnąć drugie tyle) do ciepłego miejsca. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki a najlepiej plasterki. Gdy ciasto urośnie dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy nasze placuszki zarumienią się nam na złoto z dwóch stron odkładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy do smaku cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 03.11.2015 19:09
bardzo dobre
Adamorek 03.11.2015 18:07
ciekawe placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak