Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 2/3 szklanki
drożdże świeże 30 g
cukier kryształ 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 szt
ser biały 200 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z serem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzac, rozpuścic w nim drożdże oraz cukier. Dodac dwie łyżki mąki i odstawic na 20 minut do wyrośnięcia
Krok 1 - Drożdżowe racuchy z serem foto
2
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodac reszte cukru, cukier waniliowy, jajka. Lekko wymieszać.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z serem foto
3
Dodać wyrośniety zaczyn i dokładnie wymieszać. Uważać zeby nie było grudek.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z serem foto
4
Na końcu dodać pokruszony ser. Ponownie wymieszać. Można dodać rodzynki.
Ciasto odstawic na 30 minut do wyrośniecia
Krok 4 - Drożdżowe racuchy z serem foto
5
Olej rozgrzać. Nakładać łyżką porcje ciasta formując małe placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 5 - Drożdżowe racuchy z serem foto
6
Odsączyc na papierowym reczniku i posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Drożdżowe racuchy z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 07.11.2014 07:56
Przypomniało mi się dzieciństwo:)
Romanowka 07.11.2014 06:06
Z białym serem... muszą być pyszne!
Gracer 06.11.2014 21:26
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak