Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy toffi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mleko 500 ml
mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1 łyżka
drożdże 1/3 kostki
jajko 2
masa toffi
sól szczypta

Do dekoracji

cukier puder
polewa toffi

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy toffi

Drożdże wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, dolać 2 łyżki ciepłego (ale nie gorącego) mleka i odstawić do podrośnięcia. W dużej misce połączyć mąkę z jajkami, pozostałym letnim mlekiem i szczyptą soli. Całość zmiksować, na końcu dodać podrośnięte drożdże. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie uformować z masy toffi kuleczki o średnicy 5mm. Można też użyć cukierków "krówek", które trzeba pokroić według uznania na 2 lub 3 części. Kiedy ciasto wyrośnie, należy dodać toffi i lekko wymieszać, by ciasto za bardzo nie opadło. Następnie nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, formując racuchy ulubionej wielkości. Podawać z sosem toffi lub tradycyjnie z cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.02.2015 07:55
moje ulubione
Wiesława1 08.02.2015 17:29
super deser
tomek18 08.02.2015 10:30
pyszniutkie racuchy
dollce 08.02.2015 10:24
Fajna propozycja
berys18 08.02.2015 10:08
wyglądają bardzo smacznie
erym 08.02.2015 09:20
zawsze jem tradycyjny racuchy, musze wyrobowac i te! super!
Franciszek 08.02.2015 08:59
Uwielbiam takie racuchy
marcia7 07.02.2015 23:29
muszę takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak