Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 50 dag

Lista składników

drożdże 3 dag
mleko 0,5 l
cukier 0,5 szkl
jajko 4 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy

Drożdże należy rozetrzeć z cukrem w miseczce i na chwilę odstawić. Jak będą miały płynną konsystencję dodajemy letnie mleko. Do innej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i wlewamy rozmieszane drożdże. Wszystko razem mieszamy tak długo, aż powstaną delikatne pęcherzyki. Tak przygotowaną masę odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej do momentu podwojenia swojej objętości. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką niewielkie racuszki, smażymy z dwóch stron, by uzyskać złoty kolor. Usmażone racuszki kładziemy na ręczniki jednorazowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem, bądź z dżemem lub w inny sposób według upodobania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.07.2014 13:44
Dawno takich nie rbiłam
Sylwia26 09.07.2014 17:01
ślinka leci
pajbek 09.07.2014 15:42
Robię podobnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak