Drożdżowe precelki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    3 łyżki
  • mleko

  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pół szklance mleka rozmieszać drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać je do mąki. Dodać jajka z roztrzepaną resztą cukru, dodać mleko, trzy łyżki oleju, zarobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na stolnicę posypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. W środku kółek wycinać dziurki kieliszkiem. W rondlu rozgrzać olej. Skręcać precelki i wrzucać na gorący tłuszcz. Smażyć krótko do zrumienienia. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 02.03.2012 22:38
smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat