Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Drożdżowe potworki z serowym nadzieniem

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Upiecz bułeczki w kształcie potworków i wypełnij je pysznym serowym nadzieniem! Przygotowując je będziesz mieć dużą frajdę, a oryginalne kształty z pewnością spodobają się najmłodszym domownikom. 

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
500 g
jajko
3 szt
mleko
1 szkl
drożdże świeże
20 g
cukier
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
masło miękkie
80 g
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Farsz

ser feta
150 g
ser twarogowy
100 g
natka pietruszki
2 łyżki posiekanej
pomidory
2-3 szt

Dekoracja

oliwki zielone
potrzebne akcesoria kuchenne
wykałaczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe potworki z serowym nadzieniem

Drożdżowe bułeczki w kształcie potworków świetnie wyglądają i są strasznie pyszne! Pokochają je nie tylko dzieci, ale także uczestnicy halloweenowej imprezy. 

Kroki postępowania

1

2 łyżki mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy 2 jajka ,sól, drożdże i część mleka.

Miesimy ciasto dolewając mleko (czasami mąka nie wchłonie całej szklanki, dlatego wlewamy stopniowo), pod koniec dodajemy masło i bazylię. 

Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.

Ser feta rozgniatamy widelcem, dodajemy serek i natkę, mieszamy.

Pomidory myjemy i kroimy w półcentymetrowe plastry, które osuszamy na papierowym ręczniku.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, zagniatamy ponownie, aby wypuścić nagromadzone powietrze.

Dzielimy je na połowę i każdą wałkujemy na okrągły placek o grubości 1/2 cm.

Na jednym układamy plastry pomidorów i po łyżeczce masy serowej.

Krok 1 - Drożdżowe potworki z serowym nadzieniem foto
2

Przykrywamy drugim plackiem, dociskamy brzegi i szklanką lub kubkiem wycinamy bułeczki (obwód szklanki musi być większy od krążka pomidora).

Okrawki jeszcze raz zagniatamy i czynności powtarzamy.

Krok 2 - Drożdżowe potworki z serowym nadzieniem foto
3

Bułeczki przekładamy na blaszkę, zostawiamy aby podrosły. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.

Podczas pieczenia bułeczki rosną i otwierają się tworząc buźki.

Po upieczeniu wkładamy po dwie wykałaczki i nakładamy na nie oliwki tworząc oczy.

Krok 3 - Drożdżowe potworki z serowym nadzieniem foto

Z tego przepisu na drożdżowe bułeczki możesz ulepić także inne, niekoniecznie "potworne" kształty domowego pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 25.06.2017 10:18
jaki świetny pomysł
KORAL 25.06.2017 07:52
fajne bułeczki :)
halina17 24.06.2017 22:49
pomysłowe : )
Babeczka35 24.06.2017 22:28
Pyszny przepis.
Janina 24.06.2017 22:12
Fajny pomysł;))
Diana Rusiłowicz 24.06.2017 21:39
Apetyczne te potworki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak