Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe potworki z serowym nadzieniem
Drożdżowe bułeczki w kształcie potworków świetnie wyglądają i są strasznie pyszne! Pokochają je nie tylko dzieci, ale także uczestnicy halloweenowej imprezy.
Kroki postępowania
2 łyżki mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy 2 jajka ,sól, drożdże i część mleka.
Miesimy ciasto dolewając mleko (czasami mąka nie wchłonie całej szklanki, dlatego wlewamy stopniowo), pod koniec dodajemy masło i bazylię.
Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
Ser feta rozgniatamy widelcem, dodajemy serek i natkę, mieszamy.
Pomidory myjemy i kroimy w półcentymetrowe plastry, które osuszamy na papierowym ręczniku.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, zagniatamy ponownie, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy je na połowę i każdą wałkujemy na okrągły placek o grubości 1/2 cm.
Na jednym układamy plastry pomidorów i po łyżeczce masy serowej.
Przykrywamy drugim plackiem, dociskamy brzegi i szklanką lub kubkiem wycinamy bułeczki (obwód szklanki musi być większy od krążka pomidora).
Okrawki jeszcze raz zagniatamy i czynności powtarzamy.
Bułeczki przekładamy na blaszkę, zostawiamy aby podrosły. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.
Podczas pieczenia bułeczki rosną i otwierają się tworząc buźki.
Po upieczeniu wkładamy po dwie wykałaczki i nakładamy na nie oliwki tworząc oczy.