Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe placuszki z gulaszem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
mąka pszenna 45 dag
jajko 3 szt.
drożdże 3 dag
olej do smażenia
sól 1/2 łyżeczki
cukier 11/2 łyżeczki
masło 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe placuszki z gulaszem

Przygotowujemy rozczyn z drożdzy, połowy mleka i połowy mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy roztopione masło, cukier, sól, ciepłe mleko i trochę mąki. Wyrabiamy ciasto na gładko, ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka ubijamy - dodajemy do ciasta, ostrożnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, posypujemy solą i wykladamy ciasto formując placki. Pieczemy na złoto. Podajemy z gulaszem i dowolną sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 16.11.2013 23:18
polecam - warto wypróbować, bliny są pyszniutkie a jeszcze z dodatkiem gulaszu - niebo w gębie:)
Gabi44 12.11.2013 22:36
Jemy placki ziemniaczane z gulaszem,to takie racuszki też są pyszne.
Ania84 12.11.2013 22:12
wspaniale smakują
V_kuchareczka 12.11.2013 21:03
bardzo smaczne
AnielskaSlodycz 12.11.2013 18:54
warto spróbować ;)
sanielcia 12.11.2013 18:20
muszą być pyszne
Konczi 12.11.2013 18:14
wow musiały być pyszne
Izabela9 12.11.2013 18:11
Tak to jeszcze nie próbowałam, ale pomysł świetny :)
iwi 12.11.2013 18:06
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak