Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki-serduszka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda letnia 3/4 szklanki
drożdże świeże 20 gram
olej 2 łyżki

Farsz

szynka wędzona 200 gram
pieczarki 200 gram
cebula 1 sztuka
ser żółty 200 gram
papryka czerwona 1 sztuka
ketchup pikantny
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

Dodatkowo

jajko
papier do pieczenia

Porada

Pierożki podajemy z sosem czosnkowym

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki-serduszka

Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy je na rozgrzanym oleju,studzimy.Szynkę ,cebulę i paprykę kroimy w paski.Wszystko razem łączymy.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Drożdże mieszamy z wodą,2 łyżkami mąki i cukrem.Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko.
Za pomocą obręczy w kształcie serca wycinamy serduszka.Dolne serduszka smarujemy ketchupem ,posypujemy ziołami.Nakładamy farsz i posypujemy serem żółtym. Przykrywamy drugim ciastem i zlepiamy za pomocą widelca.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 01.07.2015 19:15
super tak walentynkowo
Mama niejadka 30.06.2015 20:11
Super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak