Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki a`la szarlotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
sól szczypta
cukier 5 łyżki
mleko 1/2 szkl
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mąka 3-4 szkl.
jabłka 5 szt.
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki a`la szarlotka

Kroki postępowania

1
Ciasto drożdżowe:

Drożdże rozcieramy ze szczyptą soli, dodajemy 2-3 łyżki mąki i ok 3 łyżek ciepłego mleka – mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

1 jajko i resztę składników wkładamy do miski dodajemy wyrośnięty rozczyn – wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz:

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier i kardamon – mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każde kółeczko kładziemy jabłka.
Krok 1 - Drożdżowe pierożki a`la szarlotka foto
2
Dokładnie sklejamy brzegi pierożków. Układamy je na blaszce w odstępach. Pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru.
Krok 2 - Drożdżowe pierożki a`la szarlotka foto
3
Pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Drożdżowe pierożki a`la szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 01.03.2014 19:40
wyglądają niezwykle smacznie :)
Iwusia 03.02.2014 23:12
fajne takie, na ciepło z bitą śmietaną i lodami
iziona 03.02.2014 16:18
Uwielbiam takie wypieki
xbasiax 03.02.2014 13:48
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak