Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
drożdże 10 dkg
olej 1 łyżka
mleko 1 szkl.
jajko 2 szt.
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szkl.
DODATKOWO:

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże rozrobić z cukrem. Wysypujemy połowę mąki na blat. Dodajemy do tego mleko i drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z solą i cukrem, dodajemy do tego żółtka. Masę jajeczną dodajemy do zaczynu wraz z resztą mąki, w dalszym ciągu wyrabiamy. Na koniec dodajemy olej i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe pierożki foto
2
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. pół cm i wykrawujemy kubkiem kółka.
Krok 2 - Drożdżowe pierożki foto
3
Na kółka nakładamy dżem i sklejamy ciasto jak pierogi.
Krok 3 - Drożdżowe pierożki foto
4
Wykładamy na blachę
Krok 4 - Drożdżowe pierożki foto
5
smarujemy rozkłóconym żóltkiem.
Krok 5 - Drożdżowe pierożki foto
6
Pieczemy w temp. 200 st, ok. 45 min.
Krok 6 - Drożdżowe pierożki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 28.11.2012 20:58
czy na pewno aż 10 dkg drożdży na pół kilo mąki?
Amellia 28.11.2012 09:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak