Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi z rybą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
sól 2 szczypty
cukier 1 łyżeczka
masło 120 g
mleko 370 ml
żółta papryka 1 szt
oliwa 3 łyżki
curry 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
jajko 1 szt
ciasto drożdżowe: 40 g
drożdże 40 g
Farsz: 2 szt
cebula 2 szt
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi z rybą

Ciasto drożdżowe:Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem,odstawić na 10minut w ciepłe miejsce. Rozczyn dodać do mąki,dodać sól i masło, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Farsz:Cebulę i papryki oczyścić,pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oliwie.Wrzucić paprykę i udusić. Doprawić
solą,pieprzem,bazylią,curry. Farsz wystudzić,dodać tuńczyka lub sardynki(odsączonego z zalewy) i dodać natkę pietruszki lub liście selera.
Ciasto podzielić na porcje (ilość porcji,sztuk zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć pierogi) rozwałkować na placki.Na każdy placek położyć porcję farszu. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem.
Placki złożyć,brzegi skleić.Za pomocą widelca można zrobić ozdobne brzegi. Wierz posmarować jajkiem. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20
minut.

RADA:Do farszu można dodać kukurydzę i czerwoną fasolę konserwową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 09.04.2013 10:25
bardzo fajne Polecam
rjustysia 05.03.2013 13:34
Bardzo chętnie spróbuję przygotować takie pierożki, pięknie wyglądają, muszą być bardzo smaczne :)
Aneta41 20.01.2013 11:35
pomysł bardzo ciekawy - chętnie go kiedyś wypróbuję
Andysz 14.06.2012 20:40
pycha;)
ZEWA 25.05.2012 11:42
muszą być pyszne
jozefinach 22.02.2012 11:18
Ładnie się prezentują.
cooleczka 02.02.2012 20:16
dla mnie to też nowość, ale myślę, że to świetny pomysł :)
treonina 01.02.2012 17:06
nigdy takich nie jadłam, świetny przepis! z całą pewnością zasługuje na mój głoś! wypróbuję na pewno :-)
gottrina 01.02.2012 16:55
ciekawie wygladaja
caralajna 01.02.2012 16:43
mają taki piękny złoty kolor :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak