Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kilogram
woda letnia 0,5 litra
drożdże suche 1 opakowanie
olej 1/4 szklanki
jajko 2 sztuki
sól szczypta

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania
pieczarki 1 kilogram
cebula 2 sztuki
sól i pieprz
olej do smażenia
majeranek

Porada

Robiąc te pierogi zrobiłam mały eksperyment dodając do ciasta suszone drożdże, nawet nie myślałam, że ciasto będzie tak pulchne i chrupiące po odsmażeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ostudzone mięso mielimy na sitku o drobnych oczkach. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na oleju po smażeniu cebuli. Do mięsa dodajemy cebulę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z mięsa formujemy małe kulki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, sól, wlewamy wodę wymieszaną z jajkami i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na kilka części, zawijamy w folie, każdą część cienko wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka, układamy kulki z mięsa, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 23.01.2017 19:46
bardzo apetyczne
bogusia 82 22.01.2017 21:27
Dziękuję :)
KORAL 22.01.2017 19:44
Apetyczne :)
Bernadeta1 22.01.2017 17:30
pyszności na talerzu
jan_mag 22.01.2017 16:27
Ależ piękne!
RenataZ-et 22.01.2017 14:22
ciekawa propozycja
Malinka 22.01.2017 14:04
Bardzo apetyczna propozycja!
AZgotuj 22.01.2017 13:00
wiele bym dała, ze je móc spróbować :)
dodi 22.01.2017 11:22
apetycznie wyglądaja
benka 22.01.2017 09:17
Zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi, takich nie jadłam jeszcze.
ilka01 22.01.2017 09:01
pyszności :)
bietka 22.01.2017 07:54
Smaczne pierożki:)
Wiesława1 22.01.2017 07:53
super propozycja
MagdalenaIC 22.01.2017 00:16
Wyglądają ciekawie :)
jagoda5913 22.01.2017 00:12
na drożdżach jeszcze nie robiłam
Wiktoria29 21.01.2017 21:34
wyglądają bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak