Drożdżowe pierniczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    4 dag
  • miód

    1 łyżka
  • drożdże suche

    4 gramy
  • przyprawa do piernika

    1 łyżka
  • pieprz

    1 szczypta
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • śliwki suszone

    1 łyżka drobno posiekanych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło stopić i do gorącego dodać płynny miód, wymieszać.
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, drożdżami, sodą, pieprzem i przyprawą do piernika, następnie dodać płynne masło z miodem i jajko, całość dokładnie zagnieść pod koniec zagniatania dodać suszone owoce. Zagniecione ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2-3 godzinki, aby odpoczęło w temp. pokojowej.
Ciasto na pierniki po upływie 2-3 godzin rozwałkować na około 1/2 cm i wyciąć pierniki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 190st około 15 minut. Upieczone i wystudzone pierniki dowolnie udekorować idealnie nadaje się lukier którym wystarczy polać całe pierniczki lub dekoracyjnie je polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 22.12.2015 15:24
Bardzo fajne wychodzą te pierniczki choć szybko czerstwieją
Renataj 21.12.2015 20:26
Ciekawy przepis - takich pierników jeszcze nie piekłam. I tak cudownie jeszcze nie ozdabiałam pierniczków - cierpliwość nie jest moją mocną stroną.
Aleksandra/Olcia 21.12.2015 14:47
ale smakołyki
Agnieszka-87-25 21.12.2015 14:39
bajeczne są
aginaa 21.12.2015 14:37
wyglądają cudownie
adelajda 21.12.2015 13:11
ładne dekoracje
Mniam 21.12.2015 11:29
Nie robiłam jeszcze pierniczków na drożdżach. Muszę spróbować :) Piękna dekoracja :)
kuchcik89 21.12.2015 11:22
smakowite i jak pięknie ozdobione :)
pestka 21.12.2015 11:13
pięknie ozdobione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat