Drożdżowe paszteciki z grzybami

Drożdżowe paszteciki z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    50 dag
  • drożdże

    5 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • masło

    12 dag
  • mleko

    1/2 szklanki

nadzienie

  • grzyby leśne

    40 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • ser żółty

    20 dag
  • przyprawy

  • pietruszka zielona

Dodatkowo

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać i wymieszać w nich drożdże z cukrem. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, dodać mleko z drożdżami oraz jajka i rozpuszczony oraz przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Grzyby po oczyszczeniu, pokrojeniu i obgotowaniu w sporej ilości wody dokładnie odcedzić i odważyć około 40 dag. Masło stopić i zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby oraz przyprawy sól, pieprz do smaku oraz szczyptę tymianku, smażyć grzyby kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podsmażone grzyby przestudzić i wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki serem oraz posiekaną pietruszką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i przeciąć je wzdłuż na dwa prostokąty około 25 cm szerokości, nadzienie grzybowe rozsmarować na prostokątach z ciasta i zwinąć jak roladkę ( zaczynając od dłuższego boku) ostrym nożem pociąć na małe porcje i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki posmarować po wierzchu jajkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 18-20 minut do momentu zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

24.09.2017 16:42
Chętnie bym zjadła chociaż jednego. :D

Bożena Matuszczyk

23.09.2017 14:02
Smakowite paszteciki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat