Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki z grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 50 dag
drożdże 5 dag
jajko 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
masło 12 dag
mleko 1/2 szklanki

nadzienie

grzyby leśne 40 dag
cebula 1 sztuka
masło 3 łyżki
ser żółty 20 dag
przyprawy
pietruszka zielona

Dodatkowo

jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z grzybami

Mleko podgrzać i wymieszać w nich drożdże z cukrem. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, dodać mleko z drożdżami oraz jajka i rozpuszczony oraz przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Grzyby po oczyszczeniu, pokrojeniu i obgotowaniu w sporej ilości wody dokładnie odcedzić i odważyć około 40 dag. Masło stopić i zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby oraz przyprawy sól, pieprz do smaku oraz szczyptę tymianku, smażyć grzyby kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podsmażone grzyby przestudzić i wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki serem oraz posiekaną pietruszką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i przeciąć je wzdłuż na dwa prostokąty około 25 cm szerokości, nadzienie grzybowe rozsmarować na prostokątach z ciasta i zwinąć jak roladkę ( zaczynając od dłuższego boku) ostrym nożem pociąć na małe porcje i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki posmarować po wierzchu jajkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 18-20 minut do momentu zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 24.09.2017 16:42
Chętnie bym zjadła chociaż jednego. :D
Bożena Matuszczyk 23.09.2017 14:02
Smakowite paszteciki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak