Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe paszteciki z cebulą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 600 g
mleko 1 szklanka
drożdże świeże 30 g
jajko 2 sztuki
masło 100 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

farsz

cebula 1 kg
ketchup pikantny 2 łyżki
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

dodatkowo

jajko 1 sztuka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe paszteciki z cebulą

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 10.09.2015 08:16
ciekawy pomysł
norweska20 09.09.2015 23:35
chętnie bym zjadła
misia53 26.08.2015 22:11
świetne , smakowite na przekąskę
Wiktoria29 26.08.2015 20:15
fajne paszteciki
Małgorzata Pin 26.08.2015 17:24
Znakomita przekąska.
Grazyna0211 26.08.2015 12:47
bardzo apetyczne
Jumper123 26.08.2015 10:51
wyglądają zmakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak