Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki nektarynkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 3 szt
cukier 1/4 szk
mleko 1 szk
margaryna 100 g
sól 1 szczypta
drożdże 50 g
aromat rumowy 3 kropla
nektarynka 3 szt
mąka 1 łyżka
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki nektarynkowe

Mleko podgrzać w rondelku.
Dodać pokruszone drożdże i zasypać cukrem.
Zostawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i ostudzić.
Do większej miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, aromat i wyrośnięty rozczyn i lekko wyrobić ciasto.
Po chwili dodać margarynę i wyrobić gładkie ciasto.
Po wyrobieniu go podsypać delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyjąć ciasto z miski i jeszcze raz wyrobić.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienki, długi placek.
Nektarynki pokroić w kostkę, dodać do nich makę, wymieszać i rozłożyć je na cieście, ale nadmiar mąki z owoców zostawić.
Zwinąć roladę i ciąć niewielkie paszteciki pod skosem.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem.
Paszteciki piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anio?eczek 03.02.2012 16:09
Super :)
cukiereczek 20.01.2012 08:09
Wspaniałe
caralajna 18.01.2012 13:58
śliczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak