Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paluchy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztki
jajko 1 szt
cukier 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 3 łyżki
cukier brązowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paluchy

Drożdże mieszamy w naczyniu razem z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, kiedy podwoją swoją objętość, dodajemy resztę składników i zagniatamy tępe ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
Na stolnicy podsypanej mąką formujemy długie paluchy , układamy na posmarowanej olejem blasze, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy według uznania kokosem, cukrem czy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy na złoty kolor w nagrzanym do 180-200 C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak