Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe oponki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztyki
ocet 1 łżeczka
olej 50 ml.
drożdże 1/2 kostki
mleko 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe oponki

z drożdży i ciepłego mleka robię rozczyn ,odstawiam na 10 minut.

do dużej miski przesiewam mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem ,rozczyn ,ocet i wyrabiam ciasto ,pod koniec dodaję olej ,jeszcze przez moment wyrabiam aż tłuszcz połączy się z ciastem.ciasto przykrywam ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce,jak ciasto podwoi swoją objętość wykładam na blat ,rozwałkowuję i szklanką wycinam krążek ,a kieliszkiem mniejszy,układam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem .
piekę przez 15 minut ,do momentu aż oponki nabiorą złotego koloru.
temp.180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.02.2014 09:21
Bardzo fajnie wyglądają :)
agnieszka214 01.02.2014 07:25
domowe napewno smaczne
margaret 31.01.2014 21:51
pięknie wyszły:)))
Kolorowa 31.01.2014 21:31
Myślę, że warte wypróbowania ;)
noninka77 31.01.2014 21:23
piękne wyszły:)
gosia1988 31.01.2014 20:48
na pewno smaczne :)
Adamorek 31.01.2014 20:47
ale po nich oponka urośnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak