Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe oponki

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczne, mięciutkie oponki, które polecam na karnawał.

Składniki:

Ciasto na oponki:

mąka 30 dag
drożdże 1.5 dag
mleko 200 mililitrów
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
masło 5 dag
alkohol 1 duża łyż.
sól 3 szczypty

Tłuszcz do smażenia:

olej 0.5 litra
smalec 2 kostki
spirytus 2 duże łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe oponki

Masło roztopić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru, a następnie odstawić w ciepłe miejsce.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, sól, żółtka, rozpuszczone masło i rozczyn, wlać alkohol i wyrobić ciasto.

Ciasto przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wałkować na grubość 1 cm i wykrawać krążki szklanką, a środeczki małym kieliszkiem.

Wycięte oponki pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 25 minut. W szerokim garnku zagrzać tłuszcz, dodając spirytus lub zamiennie ocet i smażyć oponki z obu stron.

Po usmażeniu i osączeniu na ręcznikach papierowych oponki posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować wg własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 19:37
Idealne na karnawał.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 14:12
Skorzystam i następne będą drożdżowe.;)
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:38
Bardzo lubimy takie oponki,ja robię serowe.;)
ben-ka 07.01.2019 11:50
Serowe też robię, bo są smaczne, ale te drożdżowe mają inny smak, polecam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak