Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe oponki
Masło roztopić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru, a następnie odstawić w ciepłe miejsce.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, sól, żółtka, rozpuszczone masło i rozczyn, wlać alkohol i wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wałkować na grubość 1 cm i wykrawać krążki szklanką, a środeczki małym kieliszkiem.
Wycięte oponki pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 25 minut. W szerokim garnku zagrzać tłuszcz, dodając spirytus lub zamiennie ocet i smażyć oponki z obu stron.
Po usmażeniu i osączeniu na ręcznikach papierowych oponki posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować wg własnego uznania.