Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe naleśniki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 2 szt.
olej 5 łyżek
cukier waniliowy 1 szt.
drożdże 1 łyżka
sól do smaku
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe naleśniki

Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem waniliowym, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka i pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać żółtka, olej, wlać resztę letniego mleka, wyrobić ciasto i połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek. Jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut do wyrośnięcia. Po czym smażyć z obu stron na teflonowej patelni. Gotowe naleśniki smarować dżemem lub serem i zawinąć w ruloniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 20.05.2014 09:46
ciekawy przepis, na drożdżach naleśników jeszcze nie robiłam
Beata999 19.05.2014 23:26
Muszę spróbować,bo wyglądają apetycznie,a z drożdżami jeszcze nie robiłam.
patryska76 19.05.2014 22:58
Mniam mniam, pychotka ;-)
krokus 19.05.2014 22:23
smacznie wygladaja
Stenka 19.05.2014 22:21
ciekawy przepis
barbara11561 19.05.2014 22:19
z drożdżami jeszcze nie robiłam,dosyć dużo jak na taką ilość mąki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak