Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

drożdże świeże 10 dag
mleko ciepłe 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki

NADZIENIE KISIELOWE

dżem 300 ml
konfitura niskosłodzona 200 ml
jabłka 3 sztuki
kisiel truskawkowy 1 opakowanie duże

CIASTO

mąka tortowa 6 szklanek
żółtko jajek 8 sztuk "L"
jajko 1 sztuka "L"
cukier 3/4 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
margaryna 15 dag
sól - szczypta
aromat rumowy 2 krople
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem...

Kroki postępowania

1
drożdże świeże rozkruszyć w misie robota, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu, zaczyn wyjątkowo mocno urósł, prawie do 3/4 pojemności misy, użyłam drożdże babuni
Krok 1 - drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... foto
2
do zaczynu wsypać przesianą mąkę tortową
Krok 2 - drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... foto
3
dodać żółtka, jajko, cukier, sól, aromat i hakami robota wyrabiać ciasto
Krok 3 - drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... foto
4
margarynę stopić w garnuszku, do stopionej wlać zimne mleko i dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, ciasto wyrabiać z 10 minut
Krok 4 - drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... foto
5
ciasto posypać po wierzchu trochę mąką, misę nakryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, u mnie było krócej z 45 minut bo ciasto rosło szybko i mocno
Krok 5 - drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... foto
6
dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru
Krok 6 - drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... foto
7
obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać
Krok 7 - drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... foto
8
ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć nadzienie, zawinąć i dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarowac pędzelkiem maczanym w wodzie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc, kisiel dobrze się
zetnie" i będzie się dobrze ciasto kroiło na porcje, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest lekkie, puszyste, aromatyczne, z nadzieniem kisielowym smakije wybornie.............SMACZNEGO!!!
Krok 8 - drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 05.04.2017 10:26
Zjadłabym do herbaty :)
Ela15 05.04.2017 05:45
na pewno pysznie smakuje
slodkieniebo 04.04.2017 12:14
Ciekawy przepis :)
Krzysztof15 04.04.2017 11:54
bardzo smaczne
Franciszek 04.04.2017 11:44
dobre do kawy
Bożena Matuszczyk 04.04.2017 10:11
Smakowite ciasto.;)
Krystyna32 04.04.2017 07:39
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak