Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDŻOWE MAKOWCE Z FOREMKI

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
masło 125 gram
jajko 4 szt
cukier 1.2 szkl
cukier waniliowy 1 szt
mleko ciepłe 1 szkl
drożdże suche 1 szt
sól szczypta
masa makowa 400 gram
białko 2 szt
jajko 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWE MAKOWCE Z FOREMKI

Kroki postępowania

1
Masło musimy stopić i wystudzić.
Do misy miksera wsypujemy wszystkie składniki oprócz masła.Zarabiamy ciasto na gładką masę końcówkami spiralnymi(bądź ręcznie).Do wyrobionego ciasta dodajemy chłodne masło i jeszcze wyrabiamy aż ciasto wchłonie maso i będzie odchodziło od brzegów miski.Przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Krok 1 - DROŻDŻOWE MAKOWCE Z FOREMKI foto
2
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i krótko jeszcze zagniatamy ciasto.Dzielimy je na dwie części.Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki.na środek wykładamy połowę masy makowej i rozsmarowujemy ją.Dwa przeciwne boki zakładamy do środka i składamy jeszcze jeden na drugi .przekładamy do foremki wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy.
Krok 2 - DROŻDŻOWE MAKOWCE Z FOREMKI foto
3
Drugą część ciasta należy rozwałkować w ten sam sposób.Wykładamy resztę masy makowej i zawijamy w roladę.Nacinamy przez środek zostawiając jeden koniec nie przecięty.obie części ciasta przeplatamy ze sobą w taki sposób aby masa makowa była na wierzchu.Przekładamy do foremki wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - DROŻDŻOWE MAKOWCE Z FOREMKI foto
4
Przekładamy do foremki wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut.
Krok 4 - DROŻDŻOWE MAKOWCE Z FOREMKI foto
5
Wyrośnięte ciasto należy posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.C na ok 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem bądź lukrem.
Krok 5 - DROŻDŻOWE MAKOWCE Z FOREMKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.03.2015 08:35
ja tak jak ben-ka tylko z mleczkiem
Grazyna0211 05.03.2015 19:21
pyszne domowe makowce
gosia56 05.03.2015 17:33
super to ulubiony wypiek mojego męża
ben-ka 05.03.2015 08:58
Zjadłabym popijając mlekiem:)
monika141 05.03.2015 08:05
Pyszne makowce :-))
Magdalena Rysińska 05.03.2015 06:57
Prawie jak śląski kołoc :)
misia53 04.03.2015 21:29
wspaniałe pachnace makowce , święta mi już przypominają
gosiag 04.03.2015 20:36
makowce super
irenka 04.03.2015 19:50
pyszne słodkości
mikrusiak 04.03.2015 19:38
bardzo ładnie wyszły :)
Pyszota 04.03.2015 18:46
super przepis
kanu83 04.03.2015 17:47
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak