Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe kruche ślimaczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
margaryna 1 szt
śmietana gęsta 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
drożdże 5 dag
żółtko jajek 1 szt
nutella 1 słoiczek
sól do smaku
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kruche ślimaczki

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką, jajkiem, szczyptą soli i zagnieść ciasto. Następnie drożdże rozmieszać z cukrami i śmietaną i połączyć z ciastem. Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto.
Krok 1 - Drożdżowe kruche ślimaczki foto
2
Stolnicę posypać obficie mąką, położyć ciasto i rozwałkować. Ciasto podzielić na trzy części, każde smarować nutellą i zwijać w rulony.
Krok 2 - Drożdżowe kruche ślimaczki foto
3
Po czym kroić ostrym nożem na kawałki, smarować rozbełtanym żółtkiem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Drożdżowe kruche ślimaczki foto
4
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec do zrumienienia około 30 minut.
Krok 4 - Drożdżowe kruche ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 18.10.2015 12:48
Świetnie wyglądają
ilka01 18.10.2015 12:41
pyszności :)
Konczi 18.10.2015 10:49
lubię takie ślimaczki
Futka 18.10.2015 10:49
Śliczne i bardzo smakowite te śmiaczaki :)
pestka 18.10.2015 10:45
super śniadanie
RenataZ-et 18.10.2015 10:21
idealne do kawki :)
bietka 17.10.2015 21:46
pyszne te ślimaczki :)
bertpvd 17.10.2015 20:17
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak