Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe krążki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 5 dag
cukier 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mleko ok. 1,5 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe krążki

Drożdże rozmieszać w połowie szklanki mleka z łyżką cukry i dwiema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczną rosnąć dodać do mąki. Dodać też jajka, ciepłe mleko i cukier ze szczyptą soli, zarobić ciasto, ciasto wyrabiać tak długo aż pojawią się pęcherzyki. Odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę posypać trochę mąki i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować wycinać szklanką kółka. Środki wycinać kieliszkiem. W rondlu rozgrzać olej i na gorący wrzucać krążki. Smażyć krótko do zrumienienia. Resztki ciasta zagniatać i wycinać krążki aż do wyczerpania ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 31.03.2012 13:50
smaczne krążki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak