Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWE KIESZONKI Z BUDYNIEM
Do dużej miski przesiać mąkę (koniecznie). Do mąki dodać sól, cukier, cukier waniliowy (ekstrakt), jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej), rozpuszczone i przestudzone masło (margarynę), letnie mleko i przygotowany zaczyn.
Wszystko wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Jeśli się klei to można dosypać mąki. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do innej, czystej, dużej i wysmarowanej lekko olejem miski. Przykryć od góry czystym kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, wyciągnąć je z miski i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt dużego placka grubości około 0,5 cm, a następnie pokroić na kwadraty. Po środku każdego nałożyć łyżeczkę budyniu, złożyć i zakleić boki (jak na pierogi), z ciasta można zrobić też rogaliki.
Kieszonki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, posmarować żółtkiem (roztrzepane z dodatkiem mleka). Ciasto w czasie pieczenia znacznie urośnie.
Piec 10-15 minut sprawdzając, ponieważ szybciutko się pieką.
Piec w temperaturze 180°C- termoobieg