Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
mleko 3,2% 250 mililitr
drożdże 15 gram
masło stopione 50 gram
sól 1 1/2 łyżeczka
cukier 1 1/2 łyżeczka
kapusta kiszona 500 gram
pieczarki 300 gram
cebula 2 sztuka
sól do smaku
cukier do smaku
olej 2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuka
jajko 1 do posmarowania
tymianek 1/2 łyżka
jajko 2 małe
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami

Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie. Smacznego!

Rady: Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba.
Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać.
Do farszu można dodać ulubione suszone zioła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 12.01.2015 09:15
Jakie apetyczne!
anemon 04.09.2014 21:47
Wyglądają wspaniale.
dwa pokoje z kuchnią 21.02.2014 09:10
idealne! super zdjęcie
migotka28 22.12.2013 23:04
pyszne maleństwa
Stenka 21.12.2013 14:53
zachęcający wygląd
kriko 21.12.2013 08:57
bardzo pyszne
iziona 21.12.2013 08:42
Ale apetyczne
w mojej kuchni 21.12.2013 00:20
smaczne treściwe danie
bhb8 20.12.2013 23:26
Prezentują się doskonale :)
Edith85 20.12.2013 22:01
lubie to :)
Milena100 20.12.2013 21:55
bardzo apetyczne
iwi 20.12.2013 21:36
Super przepis
everay 20.12.2013 21:14
napewno przepyszne:)
Megg 20.12.2013 20:58
bardzo apetyczne kapuśniaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak