Drożdżowe hot-dogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gr
  • jaja

    2 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • ocet winny

    1,5 łyżka
  • olej słonecznikowy

    1,5 łyżka
  • cukier

    1,5 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mleko ciepłe

    1 szkl
  • masło

    65 gram
  • drożdże

    20 gram
  • parówki

    9 szt
  • pieczarki

    4 szt
  • keczup pikantny

    4 łyżki
  • ogórki konserwowe

    9 szt
  • oliwki zielone

    9 szt
  • papryka konserwowa

    2 szt
  • musztarda

    3 łyżki
  • oregano

    9 szczypt
  • ser żółty

    100 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe hot-dogi foto
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę.
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W mikserze roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej, rozpuszczone chłodne masło. Cały czas miksując powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ja skracam sobie ten czas i wrzucam wszystko do maszyny do chleba, ustawiam program na wyrabianie ciasta, załączam a po 1,5h mam pięknie wyrośnięte, gotowe ciasto.
Wyrobioną porcję ciasta przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na równy, prostokątny placek, posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem jak kto woli),
Krok 2 - Drożdżowe hot-dogi foto
ułożyć w równych odstępach parówki (mi na szerokość zmieściły się 2), obłożyć kawałkami ogórków, papryki, pokrojonymi oliwkami, startymi pieczarkami, grubo startym żółtym serem, oregano i znowu sosem lub keczupem oraz musztardą.
Krok 3 - Drożdżowe hot-dogi foto
Zwinąć delikatnie w rulon, odciąć resztę, przekroić ciasto pomiędzy nimi, żeby oddzielić dwa hot-dogi,
Krok 4 - Drożdżowe hot-dogi foto
zrolować zaklejając wszelkie szpary i dziurki w ładny rulon w kształcie parówki.
Krok 5 - Drożdżowe hot-dogi foto
Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać ziołami.
Krok 6 - Drożdżowe hot-dogi foto
Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C do czasu aż urosną i zarumienią się (ok. 15 min).
Krok 7 - Drożdżowe hot-dogi foto
Mi z tej porcji wyszło 9 sporych bułek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 23.01.2014 15:11
robię bardzo podobne :) świetne na zimno i na ciepło - wygodne do zabrania w podróż, czy jako drugie śniadanie :)
AURELKA 02.05.2013 06:35
bardzo fajny przepis
anja3107 09.04.2012 15:23
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat