Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe hot dogi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 3 dag
woda 1 szklanka
sól szczypta
cukier 0,5 łyżeczki
mleko 3-4 łyżki
kiełbasa wędzona 20 dkg
ser żółty 3 plastry
harissa 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
czosnek 1 ząbek
oliwa
parmezan
oregano 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe hot dogi

Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Gdy zaczyn podwoi objętość dodajemy go do mąki, dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Czosnek siekamy i łączymy z koncentratem pomidorowym i oregano. Kiełbasę kroimy w plasterki, ser żółty na pół.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość formujemy wałek dzielimy na 6 części.
Każdy kawałek nieco rozciągamy w dłoniach i smarujemy pastą pomidorową i harissą. Zamiast harissy może być dowolna ostra pasta paprykowa.

Układamy ser żółty i plasterki kiełbasy, ściągamy brzegi, ale ich nie zlepiamy. posypujemy parmezanem i spryskujemy oliwą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 26.08.2013 07:42
pomysłowe to :)
gosia561 25.08.2013 23:44
smakowite są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak