Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe gofry gryczano- orkiszowe z fetą & gofrowa maxi kanapka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
mąka gryczana 1,5 szklanka
mąka orkiszowa 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
ser feta 400 g
rabarbar 1 laska
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mleko 1,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
drożdże suche 7 g
suszone pomidory kilka
bazylia pęczek
ocet balsamiczny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe gofry gryczano- orkiszowe z fetą & gofrowa maxi kanapka

Łączymy składniki suche - mąki, sól i drożdże. W oddzielnej misce łączymy jajka, 150 g rozdrobnionego widelcem sera feta, mleko, olej, wodę i ocet balsamiczny. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojony w bardzo cienkie plasterki rabarbar, pokrojone w paseczki świeże liście bazylii oraz 150 g kostek fety ( w tym momencie kostki dajemy w całości- dzięki temu po upieczeniu i przekrojeniu gofrów na pół kostki fety będą ładnie widoczne). Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry- w zależności od rodzaju gofrownicy (mocy i grubości gofrów) czas pieczenia może być różny- u mnie było to 5 minut. Gofry muszą być z wierzchu chrupiące, w środku przyjemnie puszyste i wilgotne. Z podanej porcji upiekłam 4 poczwórne mega gofry (mam gofrownicę obracaną, która na raz piecze 2 duże placki - każdy składający się z 4 gofrów) - czyli piekąc w małej gofrownicy będziemy mieli ich ok. 16.

Ciepłe gofry możemy podać same- nawet bez dodatków smakują wybornie i są niezwykle sycące. Na pożywne śniadanie czy lunch proponuję podać je z serkiem naturalnym kremowym, kostkami fety, pomidorami malinowymi i rukolą. Gofry idealnie smakują również na zimno- z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne pieczywo. Robiąc je w gofrownicy, która umożliwia upieczenie grubych gofrów, możemy już wystudzone przekroić na pół tak jak bułkę, posmarować serkiem, włożyć ulubione dodatki- np. wędlinę, rukolę, przykryć drugą połówką gofra i zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NatalkaC 17.12.2015 09:29
rewelacyjny pomysł
zabcia117 06.07.2015 19:22
Ciekawy pomysł :)
2milutka 06.07.2015 17:46
wspaniałe są
Justi2401 06.07.2015 17:40
Jak dla mnie rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak