Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
0,5 kg -
mleko
1 szklanka -
cukier
2 łyżki -
margaryna
10 dag -
drożdże
5 dag -
jajko
2 sztuki -
olej do smażenia
-
cukier puder
do posypania -
spirytus
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowe faworki
Kroki postępowania
Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy je by stało się letnie. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany.
Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.Do wyrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5-7 minut
Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze (8)