Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe cynamonki

5.0
(71)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżowe cynamonki to wypiek, który pokochali wszyscy. Przepis na nie pochodzi ze  Szwecji, gdzie bez cynamonowych bułeczek zwanych tam Kanelbullar trudno wyobrazić sobie dzień. Koniecznie sprawdźcie przepis na ten wspaniały wypiek z korzenną nutą cynamonu i kardamonu, a następnie zachwyćcie się ich smakiem. 

Składniki:

Rozczyn drożdżowy:

mąka pszenna 540 g
drożdże suche 10 g
żółtko surowe 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cukier 70 g
kardamon 0,5 łyżeczki

Farsz:

masło 80 g
Cynamon mielony Prymat 15 g
cukier trzcinowy 20 g

Dodatkowo:

mleko 4 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe cynamonki

Bułeczka cynamonowa to nie tylko przepyszny deser do popołudniowej kawy, ale również przepyszny pomysł na śniadanie. Przygotowuje się je bardzo prosto, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, pamiętając że przygotowujemy bułeczki drożdżowe.

1. Przygotowując rozczyn, pamiętajcie by mleko nie było gorące - musi być letnie.

2. Ciasto drożdżowe należy przestać zagniatać kiedy "odchodzi od ręki" - ręczne wyrabianie jest czasochłonne, dlatego może tutaj przydać się robot kuchenny.

3. Po wyrośnięciu ciasta należy je ponownie wyrobić i następnie rozwałkować. 

4. Dodatek kardamonu w cieście sprawi, że nabierze ono lekko orzeźwiającego i cytrusowego smaku.  

Rozczyn drożdżowy:

1. Do misy np. robota planetarnego (można też użyć mikser ręczny z hakami do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę pszenną, kardamon, drożdże suszone oraz cukier. Dodajemy także żółtko, całe jajko, letnie mleko oraz masło miękkie.

2. Wyrabiamy gładkie ciasto przez minimum 7 minut. Po tym czasie nie powinno się już kleić do rąk.

3. Następnie je przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem dłońmi.

4. Rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokąta.

5. Przygotowujemy cynamonową masę: miękkie masło mieszamy z cynamonem oraz cukrem, tak by wszystkie składniki się połączyły.

6. U góry rozwałkowanego wcześniej ciasta drożdżowego zostawiamy wolne 2 cm, które przed zwinięciem posmarujemy żółtkiem. 

7. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem z cukrem i cynamonem, a następnie zwijamy od dołu w kierunku posmarowanego wcześniej żółtkiem rantu.

8. Ciasto powinno mieć kształt rulonu, który następnie kroimy ostrym nożem na 5-6 cm części. 

9. Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut.

Spodobał Wam się przepis na drożdżowe bułeczki cynamonowe? Koniecznie sprawdźcie inne propozycje domowych wypieków, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku -> LINK

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak