Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mleko 1 szklanka
mąka pszenna 4 szklanki
jajko 4 szt
drożdże świeże 50 gram
cukier 1 szklanka

KRUSZONKA

mąka pszenna 150 gram
cukier 75 gram
masło 75 gram

oraz

rabarbar 700 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać mleko, cukier, pokrojone masło- podgrzewać aż cukier i masło się rozpuszczą.
o przestudzonej masy wbić jajka, zmiksować.
następnie wkruszyć drożdże i wymieszać.
Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce
Krok 1 - Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką foto
2
W międzyczasie przygotować kruszonkę: na patelnie wrzucić maslo i cukier, smażyć, aż pojawią sie bąbelki. Zdjąć z ognia- dosypać mąkę- wymieszać.
Przełożyć do innej miseczki.
Krok 2 - Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką foto
3
Do wcześniejszej masy dosypać przesianą mąkę i wyrabiać mikserem 15-20 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Posypac pokrojonym rabarbarem i kruszonką
Krok 3 - Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką foto
4
piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu=)
Wstawi ciasto i przez pierwsze 20 min piec pryz otwartych drzwiczkach.
Po tym czasie drzwiczki zamknąc i piec jeszcze 25-30 min.
Po tym czasie wyjąć, przestudzić, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Krok 4 - Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 05.05.2016 15:14
pyszne ciasto
Franciszek 05.05.2016 14:54
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak