Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką

Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • śliwki mrożone

    200 g
  • cukier drobny

    150 g
  • masło

    50 g
  • maślanka

    250 ml
  • sól

    ½ łyżeczki
  • jajko

    2 szt.
  • jabłko

    1 szt.
  • kruszonka

  • drożdże suche

    8 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką foto
Do misy przesiać mąkę pszenną.
Krok 2 - Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką foto
Dodać suche drożdże, 50 g drobnego cukru i sól. Wymieszać.
Krok 3 - Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką foto
Do składników sypkich dodać jaja i maślankę. Zagnieść ciasto, łącząc na samym końcu z roztopionym i przestudzonym masłem.
Krok 4 - Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką foto
Uformować w kulę, oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu (pod przykryciem) do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Krok 5 - Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką foto
Jabłko obrać. Owoce pokroić na drobniejsze części i przełożyć na patelnię. Posypać pozostałym cukrem i zasmażać 10 minut. Lekko przestudzić.
Krok 6 - Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką foto
Ciasto drożdżowe przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na cieście rozłożyć przygotowane owoce.
Krok 7 - Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką foto
Po wierzchu posypać kruszonką. Ciasto pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby podrosło.
Krok 8 - Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką foto
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 24.01.2012 09:08
dawno nie jad?am takich pyszno?ci
ziutula 19.01.2012 01:10
taki kuch to tylko zjeść...
pioge7 18.01.2012 07:50
pyszne
Ewa6274879 17.01.2012 22:33
pychotka - najlepsze z ciepłym kakao :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat