Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z jabłkami i owocami róży

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 600 g
cukier 100 g
jajko 1 szt
roztopione masło 250 ml
masło 80 g
drożdże 50 g
kruszonka
mąka 5 łyżek
roztopione masło 3 łyżek
cukier 2 łyżek
Dodatki:
jabłka 4 szt
konfitura 200 z owoców róży

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z jabłkami i owocami róży

W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut.

Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione masło i cukier.

Zagniatamy ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch układamy pokrojone w niewielkie kawałki jabłka lekko je wgniatając w ciasto.

Na jabłka wykładamy konfiturę z owoców róży.

Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki).

Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 07.08.2012 11:30
super
Rafał10 30.05.2012 11:25
Musi być pyszne jak pięknie podane
jolanta19 14.04.2012 15:18
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak