Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto odwrócone

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 7 szt
cukier drobny 1 szklanka
masło 40 g
mąka 3 szklanki
drożdże 30 g
cukier brązowy 3 łyżki
sól 1 szczypta
woda letnia 200 ml
jajko 1 szt
masło stopione 30 g
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto odwrócone

Kroki postępowania

1
Szklankę cukru wysypać na blachę i podgrzewać aż się zrobi karmel. Dodać 40g masła i wymieszać razem.
Krok 1 - Drożdżowe ciasto odwrócone foto
2
Obrać jabłka( ja miałam szare renety), przekroić na połowę i wydrążyć.
Krok 2 - Drożdżowe ciasto odwrócone foto
3
Na gorącym karmelu ułożyć jabłka a przestrzenie wolne wysypać surową żurawiną.
Krok 3 - Drożdżowe ciasto odwrócone foto
4
Drożdże zalać letnią wodą, dodać brązowy cukier, szczyptę soli i jajko- wymieszać dokładnie. Wsypać mąkę, wlać stopione masło i dobrze wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowe ciasto odwrócone foto
5
Rozwałkować ciasto na placek i ułożyć na wierzchu jabłek. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Piec w piekarniku około 45 minut- przez pierwsze 20 minut korzystać tylko z podgrzewania od dołu( temperatura 180 stopni). Po 20 minutach zmienić na grzanie dolne i górne i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Po upieczeniu ostudzić, jeszcze letnie przykryć z wierzchu tacą i odwrócić blaszkę.

Polecam, bardzo smaczne, mocno owocowe.
Krok 5 - Drożdżowe ciasto odwrócone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 24.07.2013 08:37
pycha mniam
Kulinarna Ja 11.07.2013 19:20
mmmm boskie!!!
Jodaj 12.02.2013 09:38
genialne ciasto :)
barbara11561 08.02.2013 15:38
bardzo pysznie wygląda:)
mariel78 12.12.2012 22:11
bardzo fajny pomysł
cooleczka 15.11.2012 20:56
brzmi świetnie i super wygląda :)
Anna169Hosz 15.11.2012 20:11
Bo to mój własny pomysł- często robię tarte tatin więc postanowiłam poeksperymentować z ciastem drożdzowym- wyszło super!
Mysiunia 15.11.2012 19:43
Nietypowe :) nigdy nie słyszałam o takim cieście :) podoba mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak