Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
3 szklanki -
mleko
1/4 szklanki -
cukier
1/4 szklanki -
żółtko jajek
2 sztuki -
masło lub margaryna
50 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
purée z dyni
3/4 szklanki -
drożdże
20 gramów -
skórka pomarańczowa
garść
Sposób przygotowania
Masło przełożyć do garnka i podgrzać, aż do rozpuszczenia. W trakcie dodać do garnka mleko, cukier oraz sól. W osobnej misce ubić żółtka i dodać je do rozpuszczonego masła.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mokre składniki, purée z dyni i wyrobić aż do powstania gładkiego ciasta. Tak przygotowane ciasto pozostawić na 5-10 minut.
Następnie dodać skórkę pomarańczową. Ciasto ponownie wyrobić, a jeśli za bardzo lepi się do rąk, podsypać odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do wysypanej mąka keksówki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 35-40 minut.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się