Drożdżowe ciasto dyniowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    50 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • purée z dyni

    3/4 szklanki
  • drożdże

    20 gramów
  • skórka pomarańczowa

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło przełożyć do garnka i podgrzać, aż do rozpuszczenia. W trakcie dodać do garnka mleko, cukier oraz sól. W osobnej misce ubić żółtka i dodać je do rozpuszczonego masła.

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mokre składniki, purée z dyni i wyrobić aż do powstania gładkiego ciasta. Tak przygotowane ciasto pozostawić na 5-10 minut.

Następnie dodać skórkę pomarańczową. Ciasto ponownie wyrobić, a jeśli za bardzo lepi się do rąk, podsypać odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do wysypanej mąka keksówki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolanta19 03.07.2012 11:31
mniam
Justyna23 02.07.2012 21:27
ale pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat