Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto bez wyrabiania.
Jajka delikatnie ubić w większej misce, następnie dodać do nich cukier na który wkruszyć drożdże i wlać olej oraz ciepłe mleko, na koniec wsypać przesianą mąkę. Przygotowanych składników nie mieszać tylko przykryć miskę ściereczka i odstawić na 3 godziny.
W między czasie masło utrzeć z cukrem i mąką, całość lekko zagniatamy i rozcieramy palcami tak długo, aż powstanie nam ładna kruszonka.
Po upływie 3 godzin ciasto dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki.
Największą formę jaką mamy do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto, następnie na wierzchu ułożyć gęsto truskawki i posypać kruszonką. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika i piec do 60 min w temp. 180st.