Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3,5 szklanki
cukier 3 łyżki
jajko 3 sztuki
drożdże świeże 50 g
masło 75 g
mleko 1 szklanka

Kruszonka

masło 100 g
mąka 50 g
cukier 50 g

Dodatki

jabłka 4 sztuki
morele suszone 5 sztuk
rodzynki 1/2 szklanki

Porada

Do ciasta możemy dodać swój ulubiony zapach.Ciasto wychodzi dość rzadkie,nie da się go uformować.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiej do miski..Mleko podgrzej.Powinno być ciepłe.ale nie gorące (w przeciwnym razie ciasto nie uda się). Drożdże pokrusz,wsyp do garnuszka.Dodaj 1 łyżeczkę cukru,odrobinę mleka i mąki.Wymieszaj.Odstaw na kilka minut aby wyrosły.Jajka wbij do miseczki,dodaj cukier,roztrzep.Masło rozpuść.
Krok 1 - Drożdżowe ciasto foto
2
Do mąki dodaj zaczyn drożdżowy,mleko i jajka.Wyrób ciasto.Na końcu dodaj rozpuszczoną margarynę.Wyrób ponownie.Wierzch posyp mąka.Przykryj czystą ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut by podwoiło objętość.
Krok 2 - Drożdżowe ciasto foto
3
W międzyczasie morele pokrój na mniejsze kawałki.Wraz z rodzynkami przełóż do dużego kubeczka.Zalej gorącą wodą.Formę o wymiarach (około) 36cmx25cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Przygotuj kruszonkę.Mąkę i cukier wymieszaj w misce.Masło rozpuść.Jeszcze ciepłe dodaj do mąki i cukru.Wyrób między palcami.
Krok 3 - Drożdżowe ciasto foto
4
Morele i rodzynki odsącz.Oprósz mąka i dodaj do wyrośniętego ciasta.Wymieszaj.Ciasto wyłóż na przygotowaną wcześniej blaszkę.Jabłka umyj i obierz.Przekrój każde na 4 części.Gniazda nasienne wykrój.Pokrój każda część jabłka na mniejsze części.Ułóż na cieście.Posyp kruszonką.Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180st.Piecz około 40 minut.Wystudź.Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Drożdżowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.10.2014 15:00
pyszne nie tylko do kawy :-)
Wafelek2601 19.10.2014 09:55
Uwielbiam ciasto drożdżowe
w mojej kuchni 19.10.2014 09:25
ciasto wygląda przepysznie
Magula 19.10.2014 08:55
mniam pysznosci
Renata22 18.10.2014 22:38
super! drożdżówa zawsze smaczna!
halina17 18.10.2014 21:57
Dobre ciasto.
IKrakowianka 18.10.2014 21:56
najlepsze :)
Betina#45 18.10.2014 20:40
Mmm..uwielbiam takie ciasta :) apetyczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak