Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe chałki i obwarzanki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 0,5 l
drożdże świeże 2,5 dkg
mąka 1 kg
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
margaryna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe chałki i obwarzanki

Mleko podgrzać .. (najlepiej na letnie) drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru 1 łyżeczką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do mleka dodać mąkę (ok 0,5 szkl) wymieszać na rozczyn.. Jajko i żółtko ubić na pianę z cukrem .. Wlać do rozczynu ubite jajka i wyrośnięte drożdże i miękką margarynę, stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ręką. Nie musi wejść cały kilogram .Lepiej kiedy ciasto jest luźne. Mieszać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Uklepać, posypać mąką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta formować chałki albo obwarzanki wedle uznania. Poczekać aż bułeczki wyrosną posmarować rozmąconym białkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 170 st . do 40 mim
Na kamieniu piec w temp 250 st do zrumienienia.. potem temperaturę zmniejszyć do 175 i piec w sumie ok 35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 09.07.2012 22:06
pycha
caroline1983 04.03.2011 12:27
Bardzo ładne
bietka 30.09.2010 09:55
Wyszły piękne:)
Sarenka 26.09.2010 08:00
Kiedy widze drozdzowe- oczy mi sie powiekszaja :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak