Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe cebulaki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 1 szt
mąka 40 dag
margaryna 10 dag
cebula 2 szt
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 1 łyżeczka
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe cebulaki

Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru, mąki, margaryny przygotować ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, uformować dość gruby wałek, pokroić go na placuszki. Zrobić z nich okrągłe, nieco spłaszczone bułeczki i ułożyć dość luźno na blasze wysmarowanej tłuszczem. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, podsmażyć, oprószyć pieprzem i solą. W wyrośniętych bułeczkach dnem szklaneczki zrobić wgłębienia i włożyć w nie przestudzoną cebulę i posypać tartym serem. Brzegi bułeczek posmarować białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 07.06.2013 08:19
ja znam nazwe cebularze, a nie cebulaki
Katarzyna59 31.07.2012 09:10
super
zuzanna_z 18.06.2012 12:34
smaczne
Monika193
Monika193 02.10.2011 10:40
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak