Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe cebulaki
Kroki postępowania
Pokruszone drożdże zasypuję 2 łyżeczkami cukru, zalewam ciepłym mlekiem i dodaję 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smalec (50g) rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, smalec, jajo i żółtko. Mieszam wszystko łyżką, a następnie wyrabiam rękami aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Z ciasta formuję kulę odkładam do miski i odstawiam w ciepłe miejsca do podwojenia objętości.
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowuję nadzienie. Na patelni rozpuszczam smalec (40g) i dodaję pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Dodaję przyprawy i duszę do miękkości, a następnie odstawiam do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części. Najprościej to zrobisz rozpłaszczając ciasto na okrągły placek i dzieląc na trójkąty nożem do pizzy. Z każdego formuję kuleczkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryte odstawiam do wyrośnięcia.
Cebulaki piekę 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na ostatnie 4-5 minut włączam termoobieg. Podaję z zimnym piwem lub czystym czerwonym barszczem.
Smacznego!