Drożdżowe cebulaki

Drożdżowe cebulaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • drożdże

    25 gram
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jajo

    2 sztuki
  • smalczyk roślinny

    50+40 gram
  • cebula

    3 sztuki
  • sól, pieprz

  • mak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe cebulaki foto
Pokruszone drożdże zasypuję cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i dodaję 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smalczyk (50g)rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, smalczyk, jajo i żółtko. Mieszam wszystko łyżką a następnie wyrabiam rękami aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Z ciasta formuję kulę odkładam do miski i odstawiam w ciepłe miejsca do podwojenia objętości.
Krok 2 - Drożdżowe cebulaki foto
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję nadzienie. Na patelni rozpuszczam smalczyk (40g) i wrzucam pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Dodaję przyprawy i duszę do miękkości a następnie odstawiam do ostygnięcia.
Krok 3 - Drożdżowe cebulaki foto
Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części. /Najprościej to zrobisz rozpłaszczając ciasto na okrągły placek i dzieląc na trójkąty nożem do pizzy./ Z każdego formuję kuleczkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryte odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowe cebulaki foto
Wyrośnięte bułeczki lekko rozpłaszczam i w każdej robię wgłębienie na nadzienie, można do tego użyć szklanki maczanej w mące.
Krok 5 - Drożdżowe cebulaki foto
Tak przygotowane ciasto smaruję rozbełtanym białkiem i na każdym układam przygotowaną wcześniej, wystudzoną cebulę. Na koniec ranty bułeczek obsypuję makiem lub kminkiem.
Krok 6 - Drożdżowe cebulaki foto
Cebulaki piekę 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na ostatnie 4-5 minut włączam termoobieg. Podaję z zimnym piwem lub czystym czerwonym barszczem.

Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

28.09.2016 13:43
Bardzo zachęcający przepis i zdjecia!

mamusia1

28.02.2014 09:18
warte wypróbowania!!

iziona

23.02.2014 22:16
Bardzo apetyczne i piękne zdjęcie jak i przepis

norweska20

23.02.2014 00:15
smakowicie wyglądają....piękne zdjęcia jako całości przepisów

ElizaT

19.02.2014 20:10
warto spróbować.

AnielskaSlodycz

08.02.2014 11:26
super super

matesko

06.02.2014 09:16
fajny przepis

ZEWA

06.02.2014 08:49
choć rzadko je piekę to uwielbiam, te wyglądają kusząco

lara

05.02.2014 20:04
proste i pyszne!!!

agnieszka131919

05.02.2014 19:19
naprawdę pyszne - wypróbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat