Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe cebulaki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gramów
drożdże 25 gramów
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
smalczyk roślinny 50+40 gramów
cebula 3 sztuki
mak do posypania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe cebulaki

Kroki postępowania

1

Pokruszone drożdże zasypuję 2 łyżeczkami cukru, zalewam ciepłym mlekiem i dodaję 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smalec (50g) rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, smalec, jajo i żółtko. Mieszam wszystko łyżką, a następnie wyrabiam rękami aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Z ciasta formuję kulę odkładam do miski i odstawiam w ciepłe miejsca do podwojenia objętości.

Krok 1 - Drożdżowe cebulaki foto
2

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowuję nadzienie. Na patelni rozpuszczam smalec (40g) i dodaję pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Dodaję przyprawy i duszę do miękkości, a następnie odstawiam do ostygnięcia.

Krok 2 - Drożdżowe cebulaki foto
3

Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części. Najprościej to zrobisz rozpłaszczając ciasto na okrągły placek i dzieląc na trójkąty nożem do pizzy. Z każdego formuję kuleczkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryte odstawiam do wyrośnięcia.

Krok 3 - Drożdżowe cebulaki foto
4
Wyrośnięte bułeczki lekko rozpłaszczam i w każdej robię wgłębienie na nadzienie, można do tego użyć szklanki maczanej w mące.
Krok 4 - Drożdżowe cebulaki foto
5
Tak przygotowane ciasto smaruję rozbełtanym białkiem i na każdym układam przygotowaną wcześniej, wystudzoną cebulę. Na koniec ranty bułeczek obsypuję makiem lub kminkiem.
Krok 5 - Drożdżowe cebulaki foto
6

Cebulaki piekę 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na ostatnie 4-5 minut włączam termoobieg. Podaję z zimnym piwem lub czystym czerwonym barszczem.

Smacznego!

Krok 6 - Drożdżowe cebulaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asia 12.01.2023 16:54
Witam czym można zastąpić smalec? I w jakiej ilości?
Ewa 10.11.2022 22:31
idealny przepis na ciasto do bułeczek z farszem, za jakiś czas go powtórzę tylko w wersji mini pizzy i jestem pewna że też skubaniec wyjdzie serdecznie dziękuję za ten przepis i ciepło pozdrawiam :D
GochaMalpa 16.04.2020 23:33
Super przepis :) latwy, szybki teraz tylko czekam az ostygna mniam mniam
asiatok 28.09.2016 13:43
Bardzo zachęcający przepis i zdjecia!
mamusia1 28.02.2014 09:18
warte wypróbowania!!
iziona 23.02.2014 22:16
Bardzo apetyczne i piękne zdjęcie jak i przepis
norweska20 23.02.2014 00:15
smakowicie wyglądają....piękne zdjęcia jako całości przepisów
ElizaT 19.02.2014 20:10
warto spróbować.
AnielskaSlodycz 08.02.2014 11:26
super super
matesko 06.02.2014 09:16
fajny przepis
ZEWA 06.02.2014 08:49
choć rzadko je piekę to uwielbiam, te wyglądają kusząco
lara 05.02.2014 20:04
proste i pyszne!!!
agnieszka131919 05.02.2014 19:19
naprawdę pyszne - wypróbowałam
Stenka 05.02.2014 17:46
ciekawy przepis
Kolorowa 05.02.2014 17:31
Super cebulaczki ;)
noninka77 05.02.2014 16:58
mam ochotę je zrobić:)
gosia56 05.02.2014 16:33
nigdy takich nie jadłam super
Grazyna0211 05.02.2014 15:07
aż ma się ochotę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak